• Výstava jesenného ovocia a zeleniny

          • V októbri sa v Dome kultúry v Považskej Bystrici konala jesenná výstava ovocia a zeleniny. Zúčastnili sa jej aj žiaci našej školy spolu s vyučujúcimi, prezreli si všetky plody, spoznali najrôznejšie odrody hlavne jabĺk.

            Výstava sa všetkým zúčastneným veľmi páčila a už sa tešíme ja jej ďalší ročník.

          • Jesenné sústredenie 5.C

          • Žiaci novovzniknutej športovej triedy so zameraním na atletiku piateho ročníka mali možnosť absolvovať v termíne od 4.10. do 6.10.2023 jesenné atletické sústredenie v prekrásnom prostredí Javorníkov v horskom hoteli Fran. Cieľ sústredenia sa podarilo naplniť, noví spolužiaci mali možnosť poriadne sa spoznať aj mimo školy. Vytvorili sa nové a prehĺbili staré priateľstvá, k čomu napomohli aj dvojfázové tréningy prepojené s turistikou. Je potrebné piatakov pochváliť za prístup, bez zbytočného reptania odtrénovali všetko, čo mali tréneri pre nich nachystané. Na záver sústredenia v posledný večer si každý pripravil číslo do zábavného programu, kde sa sme mali možnosť odhaliť aj iný ako športový talent budúcich atlétov. Sezóna sa síce skončila, ale už teraz sa bude na čo tešiť na budúci rok pokiaľ „céčkari“ vydržia trénovať takto ďalej. 

            https://maps.suunto.com/move/peterkorvnek/651ece2cd591cb139c2481a6

          • Deň športu

          • V stredu 4.októbra sme sa zúčastnili na skvelom podujatí - Festivale športu. Zorganizovalo ho Občianske združenie Považská jednotka a jeho hlavným zámerom bolo priviesť deti k športu, ukázať im rôzne športy, ktoré fungujú v Považskej Bystrici.

            Z našej školy si príjemne zašportovali žiaci z 2. C triedy. Vyskúšali sa na chvíľu stať gymnastami, zahrali si florbal, basketbal , vyskúšali cvičenie so švihadlami  rope skipping, výborne si zatrénovali pri jednotlivých disciplínach z atletiky, ktorú mnohí z nich  navštevovali aj počas popoludňajších hodín v atletickom krúžku našej školy pod vedením skúsených trénerov  atletiky. Po únavnom športovaní všetkým dobre padlo chutné občerstvenie . Účasť na tomto podujatí im bude pripomínať odznak, ktorý dostali za zvládnutie všetkých športových disciplín.

            Športové dopoludnie bolo výborné 😊 !!!

          • Exkurzia v sklárňach

          • Dňa 4.10.2023 navštívili žiaci 7.ročníka v rámci hodín chémie chemický závod RONA v Lednických Rovniach, kde sa vyrába úžitkové sklo. Žiaci boli oboznámení z technológiou tavenia a výroby skla. Videli strojovú aj ručnú výrobu skla. Klasické fúkanie do sklárskej píšťaly si dvaja žiaci vyskúšali. Navštívili Múzeum a Galériu skla, ako aj predajňu skla, kde si niektorí zakúpili pekné výrobky.

          • Zdravá škola


          • Dňa 25. septembra2023 žiaci 1. B triedy mali triednou učiteľkou Vavrekovou zorganizovanú dvojhodinovú akciu s témou Zdravý životný štýl.

            V otvorenej debate si porozprávali, čo je pre naše zdravie dôležité: správne stravovanie, dodržiavanie pitného režimu, telesný pohyb, dostatok spánku, ale aj starostlivosť o svoje duševné zdravie.

            Cez dataprojektor si k téme pozreli rôzne obrázky a videá. V závere výtvarnými prácami v skupinách zobrazili svoje predstavy o zdravom životnom štýle.

          • Geologická vychádzka 9.A

          • Geologická exkurzia v lokalite Brvnište

            Žiaci 9.A triedy sa s pani učiteľkou Bukvaiovou 13. 09. 2023 zúčastnili geologickej exkurzii v Brvništi. Zbierali  skameneliny morských bezstavovcov, ktoré tu žili pred 150 až 200 miliónmi rokov. Našli odtlačky, kamenné jadrá a lastúry amonitov, belemnitov a nautilusov. Tak sme si dokázali, že územie Slovenska bolo pred mnoho miliónmi rokov zaliate morom. Žiaci boli veľmi úspešní, nazbierané skameneliny si odniesli domov.

          • Triedna knižnica v 5.A

          • Kníhkupectvo Martinus ponúka triedam a  učiteľom možnosť vytvoriť si za priaznivú cenu triednu knižnicu. Triedne knižnice sú deťom najbližšie. Nekladú im žiadne prekážky, môžu si v nich kedykoľvek listovať, a hlavne – sú v nich knihy pre radosť. Také, ktoré budú čítať, lebo budú samy chcieť. 

            V tomto školskom roku sa rozhodla do tohto projektu zapojiť 5.A s triednou pani učiteľkou Monikou Slamkovou.  Žiaci získali do triedy 20 kníh, v ktorých si môžu hocikedy čítať či len tak listovať. Veríme, že z nich budú mať radosť celý školský rok.

          • Obnova kvetinových záhonov pred školou

          • Posledné dni školských prázdnin prešiel kvetinový záhon pred školou radikálnou zmenou. Ujali sa jej odborníci z firmy Váš záhradník, ktorí počas dvoch dní odstránili pôvodnú výsadbu. Nanovo vymedzili záhony, spravili obrubníky, na zem položili netkanú textíliu a zasypali ju malými kamienkami aj veľkými skalami. Výsadbu zvolili z odolných tráv a trvaliek. Mimoriadne zaujímavo zdôraznili peň po vyrezanom smreku. V nasledujúcom mesiaci zrealizujú výsadbu aj okolo novej letnej učebne. 

            Ďakujeme tímu z firmy Váš záhraník za takýto sponzorský dar, na FB stránke firmy môžete sledovať celú premenu. 

            https://www.facebook.com/srdcomtvojzahradnik/

             

          • Slávnostný začiatok školského roka 2023/2024

          • V pondelok 04. septembra sme slávnostne začali školský rok 2023/2024, už 64. v histórii našej základnej školy. Na školskom dvore sme za účasti hostí a rodičov opäť po dvoch mesiacoch privítali našich žiakov. Najväčšiu pozornosť sme venovali prvákom, pre ktorých bol tento deň naozaj špeciálny. 

            Všetkým žiakov a pedagógom prajeme úspešný školský rok 2023/2024!

          • Školský rok 2023/2024

          • Zahájenie školského roka 2023/2024 je dňa 04. 09. 2023 o 9:00 hod na školskom dvore. V prípade nepriaznivého počasia budú žiaci. Obedy sa budú v tento deň vydávať od 10:30 hod. Školský klub detí funguje v obvyklom čase ako počas školského roka.

          • Oznam ŠJ

          • Školská jedáleň, Školská 235/10, Považská Bystrica

             

            Vedúca ZŠS:  Mgr. Harvánková Ingrid                     Prac.  doba :   6:45  – 14:45

                                                                                                Prestávka  :   12:00 -  12:30

             

            Prihlasovanie na stravu, informácia pre rodičov

             

            1. Na prihlásenie žiaka na stravovanie je potrebné vypísať „Zápisný lístok“:

            zapisny_listokpre_ziakov_sk._rok_2023-2024_(1).doc

            Zápisný lístok vypisujete pre každé dieťa (stravníka), aj keď sa dieťa v predchádzajúcom školskom roku stravovalo.

            Vypísaný zápisný lístok treba doručiť do školy do 23.8. a to osobne alebo mailom na adresu sjskolska.pb@gmail.com. Zápisný lístok musí byť podpísaný zákonným zástupcom .

            2. Noví stravníci postupujú podľa pokynov, ktoré obdržali.

            e- návratka  na prihlásenie nového stravníka: https://www.strava.sk/Strava5/ZalozeniUzivatele?zarizeni=9109

            3. V termíne do 15.8. 2023 treba uhradiť na účet ŠJ 30€ (jednorázová zábezpeka  v prípade nedodržania podmienok pre získanie dotácie)

            - číslo účtu ŠJ : SK 9856000000002836431002

            - variabilný symbol (číslo stravníka v evidencii ŠJ)

            Pri úhrade je nutné uvádzať variabilný symbol, ktorý je totožný s číslom stravníka (štvormiestne číslo, novým bude pridelený pri registrácii cez e-návratku) v evidencii ŠJ. V prípade neuvedenia správneho  variabilného symbolu sa môže stať, že platba nebude správne spárovaná.

            Pre prihlásenie stravníka je dôležité splniť všetky podmienky t.j. doručiť „Zápisný lístok“ a uskutočniť platbu k zadanému termínu.

            Po pripísaní platby na účet školskej jedálne  bude navýšený kredit a dieťa prihlásené na stravu. Platba bude pripísaná a teda kredit navýšený po pripísaní platby na  účet školskej jedálne.

            Vyčerpanie finančnej zábezpeky si rodič sleduje na www.strava.sk. V prípade nedostatočnej finančnej zábezpeky bude strava žiakovi odhlásená) a treba opäť poslať úhradu.

            S platnosťou od 1.2. 2023 , v súlade s finančnými pásmami vydanými Ministerstvom  školstva SR, určuje Mesto Považská Bystrica na základe aktuálneho VZN výšku príspevku na nákup potravín v školských jedálňach takto :

            Denný poplatok  za obed

                                                                 FIN. LIMIT/DEŇ                     RÉŽIA/DEŇ                      Spolu

            Žiaci 1. stupeň (1. - 4. roč.)                   1,50 €                             0,20 €                             1,70 €

            Žiaci 2. stupeň (5.- 9.roč.)                     1,70 €                             0,20 €                             1,90 €

            Žiaci osemroč.gymnázia                      1,70 €                             0,20 €                             1,90 €

             

            4. Výdaj obedov  sa v školskej jedálni realizuje formou čipov. Obedy sú evidované na  dochádzkovom čipe.  

            Dieťa má jeden čip slúžiaci na evidenciu dochádzky aj obedov.

            Čipy prideľuje stravníkom škola.

             Čip treba zaevidovať aj v kancelárii ŠJ. Čip je platný počas celej školskej dochádzky.

            Stratu alebo poškodenie čipu je potrebné riešiť čo najskôr a zabezpečiť si nový.

            Každý stravník je povinný sa identifikovať pri odbere stravy svojim čipom. V prípade, že čip nebude mať, obed mu bude vydaný na základe náhradnej stravenky, ktorú si vyzdvihne v kancelárii vedúcej ŠJ.

            V prípade, že stravník čip nebude mať, obed mu bude vydaný o 13,30 hod.

             

            5.Odhlasovanie obedov

                Obedy sa odhlasujú deň vopred do 12:00 hod.

            • cez internetovú stránku strava.sk , prípadne aplikáciu pre mobilné telefóny.

                    Návod na stiahnutie aplikácie je na stránke strava.sk

            Telefonicky sa obedy neodhlasujú.

            V prípade  výletov, exkurzií a pred prázdninami sa strava  odhlasuje najneskôr  3 pracovné dni  vopred.

             

            6. Obedy sa vydávajú v čase od 11:15 do 13:45 hod. Zmena výdaja vyhradená !

             

            7. Každý stravník je povinný nahlásiť vedúcej ŠJ akúkoľvek zmenu týkajúcu sa stravovania (ukončenie stravovania, odchod na inú školu, zmeny účtu, osobných údajov. )

          • Slávnostné ukončenie školského roka

          • Posledný júnový deň bol posledný v školskom roku 2022/2023. O ôsmej hodine sme sa v škoskej jedálne rozlúčili s deviatakmi, ktorí pokračujú na rôznych stredných školách. Spoločné vyhodnotenie školského roka bolo na školskom dvore za účasti hostí, všetkých pedagógov a mnohých rodičov. Ocenenia prevzali žiaci, ktorí našu školu úspešne reprezentovali v najrôznejších súťažiach. Následne v triedach žiaci dostali vysvedčenia a všetci sa rozišli na prázdniny.

            Všetkým prajeme krásne leto a uvidíme sa v septembri!

          • Škola v prírode-Donovaly

          • V týždni od 19. 6. do 23. 6. 2023 žiaci 4. A a 4. C zmenili svoje bydlisko a odsťahovali sa zo svojich domovov do rekreačného zariadenia Vesel na Donovaloch. Tento pobyt si užili i deti z triedy 4.B v termíne od 29. 5. do 1. 6. 2023.

            Celý týždeň si preverovali (mnohí po prvýkrát), aké je to bez rodičov upratať si a udržiavať poriadok, tolerovať a rešpektovať ostatných. Denne si čo-to zopakovali z celoročného učiva a hlavne, v rámci svojich „kráľovských družín“ si preverovali svoju zručnosť a šikovnosť v mnohých remeslách. Navštívili populárne Habakuki, záujemcovia si vyskúšali jazdu na koni a každý deň sa zúčastnili na mnohorakých zábavných i poučných podujatiach.

            Z pobytu sa všetci vrátili zdraví a naplnení nespočetnými zážitkami.

          • Svetový deň


          • Pretože  svet okolo nás je rôznorodý a každá jeho časť je výnimočná, rozhodli sme sa dňa 22.06.2023 spoznávať odlišnosti rôznych krajín sveta prostredníctvom prezentácií, tradičného jedla, oblečenia, hudby. Upevnili sme triedne kolektívy,  dozvedeli sme sa mnoho zaujímavostí  a v neposlednom rade sme sa výborne zabavili aj si pochutili.

            Ďakujeme všetkým žiakom druhého stupňa, ktorí svojou šikovnosťou prispeli k uskutočneniu tohto výnimočného dňa. Akciu pripravili pani učiteľky Mlyniská  a Slamková.

          • Žiaci ocenení na Dňoch mesta

          • V piatok 16. 06. 2023 boli na Mestskom úrade ocenení najúspešnejší žiaci Mesta Považská Bystrica. Za našu školu to boli Peter Šumega, Dominik Daniž, Marco Rúrik, Daniel Mikuš a Marcus Wagner. Ocenení boli za víťazstvá v krajských kolách predmetových olympiád a športových atletických súťaží. Gratulujeme!

          • Oznam školskej jedálne

          • Obedy na posledné dni  školského vyučovania 28. - 30.06. 2023  (t.j. streda,štvrtok,piatok) si môžete odhlásiť najneskôr do utorka 27 . 06. 2023   do 12 00 hod.  

            Po tomto termíne sa obedy odhlasovať nebudú   

          • Exkurzia do Medeka


          • Dňa 13.6. 2023 sa žiaci 8.A triedy zúčastnili exkurzie vo firme Medeko a.s. Urobili tak v rámci predmetu Technika s pánom učiteľom Piačkom. Žiaci tak spoznali jednu z miestnych úspešných priemyselných fabrík. Po krátkej prezentácii firmy Medeko sa vybrali do priemyselnej haly, kde na vlastné oči uvideli priestory výroby, proces výroby kovových odliatkov a prácu zamestnancov. Žiaci tak mali možnosť zistiť dôležitosť vzdelávania a uplatnenia sa v technických oboroch

          • Olympiáda základných škôl

          • Olympijský festival mládeže sa koná každoročne v júni. Začína sa Olympiádou materských škôl (07. 06.) a vo štvrtok 08. 06. pokračoval olympiádou základných škôl. Zúčastnili sa jej žiaci zo všetkých bystrických ZŠ. Športový deň sa začal slávnostným nástupom, vyvesením slovenskej a olympíjskej vlajky, vypustením holubíc. Oheň zapaľovala Terezka Kurucová, reprezentantka SR v chôdzi, naša bývalá žiačka, ktorá momentálne trénuje v Dukle Banská Bystrica. Športovcov pozdravil aj pán primátor a ostatní hostia. Slávnostný ceremoniál ukončilo vystúpenie mažoretiek z CVČ.

            Súťaže prebiehali celé dopoludnie, jednotlivé školy reprezentovali tretiaci a štvrtáci, pričom súťažili v šprinte, štafete, skoku z miesta, skoku do diaľky a hodoch. Celé podujatie sa nieslo v priateľskom duchu fair play, putovný pohár primátora mesta si za prvé miesto tento rok odniesla ZŠ Nemocničná. 

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788, zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118 ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988 vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola Školská 235/10 017 01 Považská Bystrica Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje